Sveicināti!

Bērnībā sapņoju, ka būšu rakstniece vai dzejniece.
Dzīve aizvirzījusies citādi, tomēr gadu pēc gada mēdzu ierakstīt savā jaunā gada apņemšanos sarakstā, ka sākšu rakstīt uz papīra.
Te nu būs.. kaut kas no manis un par man svarīgām lietām.

pirmdiena, 2022. gada 1. augusts

Kad politiķi melo tā, ka vairs nav iespējams klusēt

Šodien biju pilnīgā šokā no tā, cik bezatbildīgi un absolūti melīgi politiķe - Ekonomikas ministre - var komentēt cilvēku bažas par apkures tarifu pieaugumu gāzei.

Citēju mazliet saīsināti no Latvijas radio ziņām - "Ja tas rēķins iepriekšējā gadā bija par to pašu pakalpojumu bija 100 eiro un tagad būs 200 eiro, tad no tiem papildus 100 eiro valsts segs 50 eiro no šī sadārdzinājuma"

Lai gan realitātē aprēķini un arī apstiprinātais valdības atbalsts sola samazinājumu virs pērnā gada tarifa.

Piemēram - ja pērn cilvēks apsildīja ēku ar gāzi un maksāja apmēram 100 eiro mēnesī par to, tad reālais tarifs par šo pakalpojumu bija 193 eiro. Šoruden pēc jaunā tarifa šis pats pakalpojums (apmēram 2530 kwh jeb aptuveni 240 m3 gāzes) maksās jau 366.6 eiro un valsts segs pusi no sadādzinājuma virs tarifa, kāds bija pērn (tas ir 366.6-193) jeb tikai 86.80 eiro. Tātad mājsaimniecībai jārēķinās pašai segt 100 eiro vietā apmēram 280 eiro - tas ir vismaz divas ar pusi reizes vairāk nekā maksāja pagājušā ziemā. Bez valsts atbalsta apkures izmaksas ar gāzi sadārdzinātos trīs ar pusi reizes salīdzinot ar to rēķinu, kāds tas bija vēl šoziem. Protams, pie nosacījuma, ja mēs tērējam tikpat kā iepriekšējā gadā.

Aprēķini mazliet noapaļoti, tomēr skaidrot, ka izmaksas pieaugs tikai divas reizes ir absolūti bezatbildīgi. "Pateicoties"  valdības pērnās sezonas atbalstam, vairums sabiedrības pat nenojauš, ka gāze jau maksā divas reizes dārgāk un no jūlija tās tarifs apkurei pieauga vēl par 89%.

Man ir tikai viens jautājums - vai Nacionālās apvienības izvirzītā ministre melo apzināti, vai nemaz nav sapratusi, kādu atbalstu valdībā apstiprinājuši šim rudenim?

/aprēķini ir aptuveni, jo nav ņemta vērā abonēšanas maksa 3 eiro un daži cipari aiz komata noapaļoti, taču kārtas starp izmaksu vienībām ir precīzas/.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru